Op deze pagina vindt u diverse recepten die op redelijk eenvoudige wijze zijn te bereiden. De meeste ingrediënten komen uit uw eigen Leegkogen tuin.
Radijsjes inmaken
Radijsjes inmaken is dé oplossing om het overschot aan radijsjes uit de moestuin te verwerken.
Dit heb je nodig!
- 15 radijsjes
- 200 ml water
- 200 ml wittewijnazijn
- 6-8 pimentkorrels
- 1 tl citroenpeper
- 1 tl suiker
- 2 tl mosterdzaad
- 1 tl venkelzaad
- mandoline
Zo maak je het
- Snijd het wortelpuntje en blad van de radijsjes maar een deel van de stelen zitten. Schaaf de radijsjes met de mandoline in hele dunne plakjes, handig om de steeltjes vast te houden zodat je niet in je vingers snijdt!
- Breng in een pan water, wittewijnazijn. pimentkorrels, citroenpeper, suiker, mosterd- en venkelzaad aan de kook.
- Vul een steriele pot met de schijfjes radijs en schenk het hete vocht erover. Laat afkoelen en bewaar in de koelkast. Je kunt de afgekoelde radijsjes meteen serveren.
- De radijsjes zijn in de koelkast een paar maanden houdbaar. Hoe langer je ze bweaart, hoe zachter ze worden.
Tip: ik maak potten en flessen altijd schoon met heet water en afwasmiddel. Daarna leg ik ze 15 minuten in een hete oven.
Prei Stamppot
Benodigdheden:
- 4-5 aardappels
- halve prei (of eventueel iets meer)
- 2 eieren
- 150 gr hamreepjes/blokjes
- snufje zout en peper
- handje geraspte kaas
- snufje komijn
- scheut melk of kookvocht
Bereidingswijze:
Zet een pan water op voor het koken van de aardappels. Schil de aardappels en snijd grote aardappels in tweeën of vieren. Snijd vervolgens de prei in stukjes. Kook de aardappels ongeveer 20 minuten en kook de laatste vijf minuten de prei mee.
Ondertussen kook je de eieren hard in ongeveer 8 minuten. Als de aardappels gekookt zijn, stamp je ze fijn smaken met een scheutje melk of kookvocht, snufje zout en peper, snufje komijn en een klein handje geraspte kaas. Voeg vervolgens de hamreepjes toe en meng dit er doorheen. Serveer de stamppot met de gekookte eieren.
Eet smakelijk!
Boerenkoolsalade met peer en ham
- 250 gram boerenkool (gesneden en gewassen)
- 125 gram parelgort
- 2 rijpe peren
- 75 gram gorgonzola
- 4 plakken serranoham
- Een flinke hand hazelnootjes (gepeld)
- 1 tl. balsamico azijn
- 2 tl. extra vierge olijfolie
- 1 tl. gedroogde oregano
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Was de parelgort in een vergiet. Zet een pan op het vuur met 0.5 liter koud water en voeg ook de parelgort toe. Breng het water aan de kook en laat de parelgort 25 minuten zachtjes doorkoken. Vervolgens zet je het vuur uit en laat je de parelgort nog 5 minuten afgedekt in de pan staan. Als niet alle water is verdwenen laat je de pan nog even uitlekken.
- Breek de hazelnootjes wat kleiner en rooster ze in een droge koekenpan op laag vuur. Als je vers gekraakte nootjes roostert, hou het dan goed in de gaten want de schilfertjes kunnen snel aanbranden in de pan.
- Ondertussen was je de peren goed. Snij ze in vieren en verwijder het klokhuis. De schil van een peer is erg gezond, het bevat o.a. vezels. Mocht je de schil nu echt niet lekker vinden, schil de peren dan ook.
- Snij ook de gorgonzola alvast in dunne reepjes. Halveer de serranoham, leg er een stuk peer op, daar weer een reepje gorgonzola op en omwikkel het met de ham.
- Meng de boerenkool in een kom met de parelgort. Schep de olijfolie, oregano en balsamico azijn erdoorheen en naar eigen smaak peper en zout. Plaats de omwikkelde peertjes op de boerenkool salade. En strooi als laatste de geroosterde hazelnootjes eroverheen.
Eet smakelijk!